Meer meesters, dappere minister
Vandaag, zaterdag 17-10-2020, staat Meestert! in het FD. eindelijk een mooi en doordacht opinieartikel in een serieuze krant.
Uiteraard heeft iedere sponsor van Meestert! de krant gekocht, omdat het leuk is. Voor hen die dit niet deden hier het artikel cadeau.
Meer meesters voor de klas, dat vraagt om een dappere minister
Na een recent pleidooi van de Onderwijsraad volgde columniste Hilde Sennema maandag met een oproep in het FD: ‘Jongens, denk ook eens aan de pabo!’ Haar oproep is mooi, al zullen misschien niet veel jongens die naar de pabo zouden moeten gaan het FD lezen. Maar het ondersteunt waar onze stichting sinds 2015 voor ijvert, of noem het maar strijdt: meer mannen het onderwijs in krijgen, en in het onderwijs houden. Meer jongens met een diploma de pabo laten verlaten, om een baan te zoeken in het onderwijs. Voor de klas. Naast én samen met goede juffen.
Waarom nog steeds weinig jongens voor de pabo kiezen, is nooit gedegen onderzocht. Maar een ronde langs deskundigen leert dat jongens vier belangrijke redenen aanvoeren: de carrièrekansen in het onderwijs zijn te beperkt, het salaris is te laag, het beroep heeft een lage status en het wordt vooral gezien als een ‘vrouwenberoep’.
‘De carrièrekansen zijn te beperkt, het salaris is te laag, het beroep heeft een lage status en wordt gezien als vrouwenberoep’
Wat daar tegen helpt, zouden de opleidingen al lang moeten weten. Want reeds in 2009 stelde het sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) vast wat opleidingen kunnen doen om meer jongens binnen te krijgen en te houden. Maak mannen beter zichtbaar bij de voorlichting voor de opleiding, was een van de adviezen.
Mannelijk rolmodel
Een ander advies was het organiseren van ‘stages op maat’, oftewel stagelopen bij een mannelijk rolmodel. Ook werd aangeraden de band tussen de mannelijke studenten te versterken. En het project ‘Meer Mans’ (dat liep van juli 2010 tot januari 2013) gaf eenzelfde soort handvatten.
Maar sluit wat de opleidingen vandaag aanbieden genoeg aan bij wat jongens nodig hebben? Nee. Ook aan de kant van de werkgevers, de scholen zelf, is er werk te verrichten om de meesters te boeien en te binden. Want nog steeds verlaten veel mannen gedurende hun loopbaan het onderwijs.
‘Wat nu nodig is, is een moedige minister van Onderwijs. Stel middelen beschikbaar en formuleer concrete doelen’
Wat nu nodig is, is een minister van Onderwijs die de moed heeft er werk van te maken. Stel middelen beschikbaar en formuleer concrete doelen. Zodat steeds meer jongens kiezen voor de pabo en niet vroegtijdig afhaken, of zonder diploma uitstromen. Jongens die met diploma voor de klas gaan staan en blijven staan.
Zolang de vrijblijvendheid en schijnoplossingen het onderwerp omringen, blijft het ‘snakken naar een betere genderbalans op basisscholen’, in Sennema’s woorden. De alliantie ‘Divers voor de klas’ is hiervoor in onze optiek opgericht, met hulp van het ministerie van Onderwijs. De infrastructuur ligt er dus al, met bereidwillige partijen. Nu de minister nog.
Edwin Borger is meester van origine, sinds 30 jaar werkzaam binnen het primair onderwijs en met Robert Jan Kooiman initiatiefnemer van de landelijk opererende stichting ‘Meestert!’
De trein eenmaal in beweging stopt niet meer, wij dus ook niet.
Met meesterlijke groet,
Edwin Borger
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!