E Groot

 

Aarzelend, maar voorzien van een glorieus gezicht, betrad X de klas. Achter zijn vader aan, die van tevoren het e.e.a. over de artiest wist te melden. De gitaar werd veilig gesteld en X was de rest van de dag bijzonder geconcentreerd bezig met rekenen, spelling en taal en schrijven en….en…en. Een overladen programma wel en dus las ik veel voor uit Polleke.

Op de momenten dat de groep met het stoplicht op rood zelfstandig samenwerkte…dwaalden mijn gedachten onwillekeurig af naar T. Een destijds ietwat timide leerling die inmiddels is uitgegroeid tot een getatoeëerde rock and roll gitarist. Van een landelijk én internationaal bekende band. Dit alles zat al in hem, toen hij op mijn verjaardag zijn eerste publieke optreden verzorgde. In de groep, Eric Clapton, tears in heaven. Aarzelend, onvast, ietwat bibberig en daarna was hij de held. Mijn held ook. En dus gaf ik hem een boek met voor mij té ingewikkelde tablatuur van mijn andere held: Jimi Hendrix.

Toen en nu had ik er geen muziekpact of wat dan ook voor nodig om middels muziek, sport, handvaardigheid, cultuur of wat dan ook de talenten van kinderen te stimuleren. Door het te doen en te zijn. Door met mijn eigen beperkte akkoorden kennis, iedere week muziek met de klas te doen. Te knutselen, te klooien, te prutsen en de overwinnen. Dat was waarom ik meester was geworden. En eigenlijk deed ik dat vandaag weer.

X ramde G-E op zijn gitaar, ik ramde mee (en miste een keer geen akkoord) en de klas zogen we langzaam de wereld van de rock and roll binnen. Ritme meetikken, improvisatie, gelijk beginnen en gelijk eindigen. En het lukte. Of X ook ooit, getooid met Stetson en tattoos, de podia beklimt weet ik niet. Dat maakt ook niet uit. Ik heb hem in ieder geval zijn eerste 5 minutes off fame gegeven.

De dag liep ten einde. We rondden af met vragenkaartjes. “Wat heb jij vandaag voor niets geleerd?”, vroeg ik aan X, de naamgenoot van X. Die dacht diep, diep na. Ook een talent als je dat in groep 5 doet.

“Ik heb vandaag iets nieuws geleerd, dat X hel mooi kan gitaren”.

En zo is het.

Na vandaag verlaat ik groep 5 omdat meester Y terug gaat komen. Ik ga op weg naar nieuwe avonturen en houd u op de hoogte.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie