Neem een geit

De laatste restjes van een geslaagd Disney-themafeest dwarrelden nog door de gang van de school, toen ik een uur te vroeg de deur van mijn tijdelijke werkplek opende. Ik was niet zo vroeg aanwezig om de schoolleider te laten merken hoe gemotiveerd ik was, neen, ik had me vergist in de tijd. En kon dus uitgebreid de tijd nemen om in gesprek te gaan met een enthousiaste kleuter. Waar het precies over ging weet ik niet meer. Want mijn hoofd zat nogal vol met én de startvergadering én een onderzoekje. Waar ik tijdens de startvergadering eerder voor weg moest. Gelukkig maakte dat mijn gesprekspartner niet uit, die verwachtte ogenschijnlijk geen antwoord op zijn monoloog. De startvergadering was ook een monoloog en een interessante monoloog. Over rekenonderwijs. Nu kom ik nog uit de tijd van een basisboek, een plusboek en heel veel kopietjes voor de slimmeriken uit je groep. Aandacht was dus geboden. Dat kostte geen moeite want zowel de inleiding door de schoolleider als de toelichting door meester Jorn van de uitgeverij, waren geweldig. Naast dat ik ijverig zat mee te schrijven, bleef het verhaaltje van de schoolleider (meester P) vooral bij mij hangen. “Neem een geit”. Dit is de titel van een oud Joods verhaal over een man en een geit. Google maar, dan weet je waar dat over gaat. Anders wordt mijn blog te lang.

Op het internet, waar ik veel onderwijzers en andere deskundigen volg, wordt er voortdurend gesproken over geiten in het onderwijs. Geit hier, geit daar, geblaat in de ruimte. Te weinig lees ik, wellicht volg ik de verkeerde onderwijzers en deskundigen, ‘Verkoop de geit’. Doe weg dat beest.

De schoolleider wenste iedereen op zijn school toe dat er maar weinig geiten op de gang mochten komen te staan dit schooljaar. En dat we elkaar maar regelmatig mochten vragen: “Wat is de geit in jouw praktijk?”.

Vooruit met de geit, dacht ik. We gaan beginnen. De scholen gaan beginnen. Toch? Nou, nee, niet alle scholen. Want er is een schreeuwend tekort aan leerkrachten. Dat is geen geit. Dat is een feit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie