Wé zijn weer begonnen

Eigenlijk zijn wij van Meestert! niet gestopt. Voor ons als zzp’ers loopt vakantie over in werk, in vakantie. Maar met wé zijn weer begonnen, bedoelen we deze keer de rituele dans der meningen op Twitter. En dan met name daar waar het gaat over het thema meer mannen voor de klas. Een thema waar het open riool van de samenleving genaamd Twitter, een mooi podium aan biedt. Zo ook afgelopen zondag 5 september. Toen Eppo Bruins, al sinds jaar en dag (politiek) pleitbezorger van het thema meer mannen voor de klas, de knuppel maar weer eens in het kippenhok gooide. Met een tweetje n.a.v. een aflevering van Buitenhof.

Voor aanzien van het vak van basisschoolleraar is nodig: meer mannen. En dus: meer fulltime banen en beter salaris. Zodat je gewoon kunt rondkomen van een leraarssalaris. Van alle beroepen zijn de leraren er de afgelopen 4 jaar terecht financieel het meest op vooruit zijn gegaan.

Einde tweet. Start van de rituele dans der meningen, frames en ongenoegens.

Een korte bloemlezing, rijp en groen;

“….Meer mannen? Zullen we hiermee beginnen? Ook leuk voor vrouwen….”

“…Raar dat mannen nodig zijn voor meer aanzien…”

“…Dus voor mannen moeten we bereid zijn meer salaris te betalen, maar voor vrouwen niet? Wat maakte dat u dacht dat dit een goed standpunt is?…”

“…Want vrouwen hoeven niet rond te komen van hun baan?…”

“….Volgens mij zou het aanzien van het beroep moeten liggen in de kwaliteiten van de uitoefenaars van het beroep en niet in wat die uitoefenaars tussen de benen hebben….”

U snapt het al, de tweet van Eppo wekte verwarring, verbazing, irritatie (heel veel irritatie, Meestert! werd zelfs door een mevrouw op  mute gezet en terecht) vragen maar leverde geen antwoorden op. En daar zijn wij van Meestert! nu juist naar op zoek.

Antwoorden, feiten. Waar wij mee verder kunnen in ons niet aflatende ijver om te blijven werken aan meer diversiteit vóór de klas. Te beginnen bij en met mannen.

Wat zegt Eppo eigenlijk?

  1. Voor aanzien van het vak van basisschool leraar zijn meer mannen nodig. 
  2. Om meer mannen het onderwijs in  te krijgen zijn meer fulltime banen en een beter salaris nodig. 
  3. Een salaris waar mannen gewoon van rond kunnen komen.
  4. Van alle beroepen zijn de leraren er de afgelopen 4 jaar terecht financieel het meest op vooruit zijn gegaan.

Bij punt 1 slaat hij de plank toch wel een beetje mis. Vinden wij van Meestert!

Inderdaad. Op de beroepen imagoladder staat de leerkracht basisonderwijs (m/v) op plek 69. Tussen de verzekeringsagent en de boekhouder in. Maar nog wel ruim boven de kok, treinconducteur en de metselaar.Beroepen waar het ‘sterft’ van de mannen. Beroepen klaarblijkelijk met een slecht imago, weinig aanzien. Kortom; volgens deze ladder maakt het dus eigenlijk voor het aanzien van het beroep niet uit of er nu veel mannen werkzaam in zijn of niet.

Wellicht dat Eppo zijn tweet baseert op de wet van Sullerot. Wie kent hem (sorry, haar) niet?

In 1968 beschreef de invloedrijke Franse feministe Evelyne Sullerot, dat beroepen waarin veel vrouwen werken een laag aanzien hadden. De wet van Sullerot, meer een vastgestelde wetmatigheid dan een verklaring, bepaalt dan ook dat een beroep in belangrijkheid (in termen van vergoeding en in aanzien) daalt, naarmate het door meer vrouwen wordt uitgeoefend.

Nou ja, als een invloedrijke feministe dit zegt dan zal het wel waar zijn, toch? Jazeker, toen in de jaren zestig wel. En ook toen was het al een verwerpelijke wetmatigheid. Vinden wij van Meestert!

Vrouwen werkten toen meestal maar kort, tot ze trouwden. Een getrouwde vrouw moest haar baan als onderwijzeres zelfs opgeven om zich te gaan richten op haar taken als moeder. Een echte carrière zat er dus zelden in. De laatste jaren echter zijn vrouwen ook volop te vinden binnen de voorheen mannenberoepen. Ze zijn hoger opgeleid en werken – weliswaar meestal in deeltijd – steeds vaker door nadat ze kinderen hebben gekregen. Als we de wet van Sullerot zouden volgen, moet het aanzien van allerlei beroepen hierdoor dalen. En dat is niet het geval Eppo. Kortom: frame ontkracht.

  1. Voor het aanzien van het vak leraar basisonderwijs zijn niet persé meer mannen nodig die voor de klas willen en kunnen staan. En inderdaad. De kwaliteit is belangrijker dan dat je een lul hebt. Laat staan dat je er eentje bent. Maar dit terzijde.

Bij punt 2 heeft Eppo volledig gelijk. Toch?

Er zullen meer mannen het onderwijs op gaan zoeken als ze beter verdienen. En ja, dit geldt ook voor vrouwen. Alleen gaat het daar nu niet om. Als de salarissen in het onderwijs verhoogd zouden worden, geldt dit automatisch voor mannen én vrouwen.

Maar toch. Het is een hardnekkig frame dat jongens afhaken op het onderwijs, de pabo, omdat ze slecht zouden verdienen.

Ten eerste weten jongens die zich oriënteren op de pabo helemaal niet wat ze gaan verdienen als ze als leraar aan de slag gaan. Tenminste, op de vele open dagen bij de pabo’s waar wij met Meestert! stonden en staan wist geen 1 jongen die wij het daar vroegen wat hij zou gaan verdienen. Wel wisten ze bijna allemaal dat het weinig was, want dat lazen ze overal. Nou ja, overal, lazen. Jongens van de leeftijd dat ze naar de pabo gaan lezen over het algemeen niet echt veel. En zeker niet de kranten of publicaties waar het gaat over het lerarensalaris. Maar hoe slecht is dat aanvangssalaris nu eigenlijk?

Een leraar in het basisonderwijs verdient € 3.100 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao primair onderwijs (cao po). Aldus rijksoverheid.nl

Of dat veel, weinig, te weinig of genoeg is mag u zelf beoordelen. Er zijn beroepen waar veel mannen werken, waar je als starter stukken minder verdient. Of de disbalans tussen mannen en vrouwen voor de klas dus opgelost wordt met een beter salaris waar je van rond kunt komen ( ik kom al ruim dertig jaar rond van een onderwijssalaris. En ja, als zzp’er verdien ik nu ongeveer net zoveel of net zo weinig als een schoolleider in schaal DC trede 5. Voor de doorgroeimogelijkheden in salaris kun je als man dus prima vooruit in het onderwijs. Niet zo snel voor de klas. Dat klopt. Maar er start niemand als directeur in het onderwijs. Daar groei je naar toe. Of niet).

Ook dit punt is dus tip zijn minst discutabel. Meer een frame dan een keiharde werkelijkheid.

 

Nou, dan de fulltime banen. Meer mannen zoeken hun heil als er meer fulltime banen beschikbaar zouden zijn.

Poeh. Het lerarentekort is naast(?) de globalisering, pluraliteit, grote ecologische problemen en spanningen tussen identiteiten en religies de grootste uitdaging waar wij als samenleving voor komen te staan. Iedere man die nu fulltime voor de klas wil staan, kan staan (kwaliteit is immers belangrijker dan het bezit van ballen) heeft binnen een dag een fulltime baan. Daar durf ik garant voor te staan. Mits je de kwaliteit bezit die een leraar nodig heeft…

Ook dit is dus meer een frame dan een feit. Het is wel een feit dat leraren er qua salaris flink op vooruit zijn gegaan de afgelopen jaren.

“…..Uhm, de afgelopen vier jaar. En de 15 jaar ervoor vergeten we dan even voor het gemak. Gelijke salarissen in po en vo zou al jaren geregeld moeten zijn…”

Klopt. Als dat gaat gebeuren dan verdien je nog meer als leraar. En stromen de mannen binnen.

Kortom.

De tweet van Eppo Bruins verdient nuance. Die nu is aangebracht, vinden wij.

Maar wellicht zocht hij de nuance wel helemaal niet. Maar wilde hij een taai, hardnekkig en vooral al langlopend proces een slinger geven. Door de twitterknuppel in het kippenhok te gooien. Daarin is hij gelukt. Alleen als het stof is neergedaald blijft er niet veel over. En dus gaan wij met en van  Meestert! door.

Meer diversiteit voor de klas. Te beginnen met mannen.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie